Ook particulieren met oudere zonnepanelen kunnen btw terugvragen

Particulieren kunnen de btw over hun zonnepanelen ook terugvragen als ze de panelen in 2013 of eerder hebben aangeschaft.

Zij krijgen een aangifte voor het tijdvak waarin de panelen zijn gekocht, heeft staatssecretaris Menno Snel (Financiën) dinsdag bekendgemaakt. Ook de aanvraag van de btw-teruggaaf is vereenvoudigd. Er hoeft maar één keer btw-aangifte te worden gedaan.
In de zomer van 2013 bepaalde het Hof van Justitie van de Europese Unie dat particulieren met zonnepanelen onder voorwaarden als btw-ondernemer kunnen worden gezien. Ze kunnen de btw op de aanschaf en installatie van zonnepanelen dan terugvragen bij de Belastingdienst. Daarvoor moeten zij zich laten registreren als btw-ondernemer.
Aanvankelijk gold er in Nederland een uiterste termijn voor mensen die na 20 juni 2013 zonnepanelen hebben aangeschaft. Zij moesten binnen vijf jaar na het kalenderjaar van de aanschaf een aanvraag indienen.
Maar afgelopen december oordeelde de Hoge Raad dat er in de wet geen termijn is opgenomen. Daaruit bleek dat de teruggaaf mogelijk ook zou gelden voor consumenten die hun panelen eerder hebben gekocht.
Goed nieuws
Vereniging Eigen Huis (VEH) riep huiseigenaren eind vorig jaar op alsnog btw terug te vragen, ook als zij voor 20 juni 2013 panelen hadden gekocht. Ook drong de organisatie er bij de staatssecretaris op aan mensen met oudere panelen ook btw te laten terugvragen.
“De arbitraire tijdsgrens voor terugvragen is verdwenen en de procedure is vereenvoudigd. Dat is goed nieuws. Btw-teruggaaf kan eigenaren honderden tot duizenden euro’s voordeel opleveren”, stelt directeur belangenbehartiging Rob Mulder van VEH in een reactie.

Tijd

“De Belastingdienst heeft nog enige tijd nodig om de behandeling van aanvragen op deze werkwijze aan te passen”, laat de staatssecretaris dinsdag weten. Een deel van de verzoeken van particulieren is daarom nog niet verwerkt.
Maar iedereen die het formulier van de Belastingdienst al heeft opgestuurd, zou voor 1 mei een reactie van de fiscus moeten ontvangen.
Zij krijgen een papieren btw-aangifteformulier en inloggegevens waarmee ze hun rekeningnummer kunnen doorgeven

Bron www.nu.nl

Neem contact met ons op voor advies of een offerte